TRADITII CULINARE DIN BUCOVINA

          Patria bisericilor a manastirilor,Bucovina cunoscuta ca si Tara Fagilor, are un bogat catalog culinar.In Bucovina, totul se mananca folosind smantana, ingredientul care se regaseşte in aproape toate produsele culinare bucovinene. “Borşurile şi tocaturile bucovinene” sunt preparate cu smantana: Borşul polonez cu cartofi şi sfecla roşie, “Cuiburile de cinci” (cinci sarmale, fiecare cu umplutura ei – de pui, de porc, de vita şi de vitel cu oaie – invelite toate intr-o frunza de potbal), tocineii (chiftelute din “barabule” bucovinene – cartofi bucovineni), pastravul pregatit cu smantana etc. Alte ingrediente care caracterizeaza din punct de vedere culinar Bucovina sunt hribii şi pastravul.“In Bucovina, pana intr-acolo se merge cu consumul smantanii, incat taranul bucovinean mananca dimineata mamaliga unsa cu smantana. Dar ce zic eu smantana? Este atat de grasa ca o poti taia cu cutitul, ca pe unt. Dar nu trebuie sa consideram BUCOVINA doar patria smantanii sau a hribilor şi pastravilor. Nu este numai patria manastirilor, fiecare cu culoarea ei specifica (Voronet – albastru; Humor – roşu; Sucevita – verde ori Moldovita – galben ), sau TARA FAGILOR. Bucovina are din toate acestea şi ceva mai mult: are nişte oameni minunati, gospodari şi primitori, gazde deosebite, care vor face pana şi din cel mai pretentios turist un impatimit al zonei !”, a precizat Adrian Buzoianu, editor al site-ului de turism culinar ChefBuzu.com.


Comentarii