CONGRESUL ROMANILOR DE PRETUTINDENI,JOCURILE SUNT FACUTE ?

foto Mezei Stefan
Imagini din timpul seditei la Consulatul Romaniei din Torino-foto Mezei Stefan
  Tot spun sa nu fac politica pe blogul meu,si nici nu vreau,dar acum doua cuvintele,le spun si eu.Odata cu intrarea Romaniei in Comunitatea Europeana,in 2007,a iesit aceasta lege (Nr.299/2007 Monitorul Oficial nr 261 din 22-04-2009 deci aprobata dupa 2 ani)care consta in sprijinirea romanilor de pretutindeni,lege pe care multi poate nu o cunosc , care recunoste si sprijina orice cetatean care isi pastreaza indentitatea romaneasca.Pana acum  totul normal.Dupa 7 ani se incearca sa se faca si primul congres al romanilor,totul era ingropat nu se stia nimic ,acum se incepe cursa pentru a ocupa un postisor in acest grup care vor pleca la Bucuresti,pentru a ne reprezenta,binenteles cu alegeri democratice ,pe intelesul tuturor ,noi alegem persoana potrivita cu cunostinte legale si juridice.Totul platit din fondurile Ministerului Afacerilor Externe (intr-un moment de criza profunda in Romania) dar ar trebui sa fim bucurosi ca suntem bagati in seama acum ....acum?Aaa ...mie mi se pare aceasta propunere un pic....electorala,avand in vedere ca in curand se intra in linie dreapta pentru alegerile  din Romania.Se propune Congresul Romanilor de Pretutindeni 29-30 noiembrie dar practic aceasta propunere este inaplicabila,termenul fiind depasit inainte sa fie publicat oficial,dar si faptul ca cei din M.A.E si ministrul delegat trateaza cu multa lejeritate acest subiect (citat din proiectul de rezolutie Torino 21 septembrie 2014 la care am participat).Acest congres este APOLITIC si nu ar trebui sa aiba protagonisti din lumea politica,de aceea au fost facute trei intalniri  Roma,Bologna ,Torino in 9 ,14 si respectiv 21 septembrie pentru a hotara noi ,persoanele care ne reprezinta.Daca la Roma si Bologna organizatorii au reusit sa opreasca la timp personajele politice de a lua cuvantul, la Torino discutiile au degenerat si totul s-a transformat intr-un circ demn de Caragiale,pentru ca anumiti alesi  au considerat ca e momentul lor pentru etalarea capacitatilor politico-sociale pe care le au.Acum ma intreb,va intreb si pe voi credeti ca ne reprezinta acest congres?Credeti ca deja se stiu persoanele care o sa ne reprezinte?Jocurile sunt facute deja?Un comunicat de presa al comitetului ad-hoc spune ca se vor folosi  metode de votare,online sau chiar crearea unor spatii independente langa sectiile de votare puse la dispozitie pentru alegerile prezidentiale.Asociatiile din Italia sunt punctul de sprijin pentru multi romani,din punct de vedere cultural,educativ si cel mai important punct,cel social.Oameni care se dedica in fiecare zi pentru a sprijini familiile in dificultate si merita un respect special.De aceea cred ca politicii nu-si au postul in acest context,vrem transparenta si persoanele alese sa fie strict din mediul asociatiilor social-culturale,caci sunt cei care ne reprezinta cu adevarat !Public comunicatul de presa al comitetului ad-hoc Congresul Romanilor de Pretutindeni:
                            COMUNICAT DE PRESĂ

Românii din Italia, uniţi pentru a-şi alege reprezentanţii la primul Congres al Românilor de Pretutindeni


Românii din Italia sunt pregatiţi să îşi aleagă reprezentanţii la primul Congres al Românilor de Pretutindeni, prevăzut pentru 29-30 noiembrie 2014 şi organizat de Ministerul Afacerilor Externe. În acest scop, Comitetul ad-hoc constituit în luna septembrie la Roma, va monitoriza alegerea persoanelor care vor pleca la Bucureşti.

In data de 9 septembrie 2014 s-a constituit la Roma Comitetul ad-hoc de lucru pentru organizarea alegerilor independente privind reprezentanţii românilor din Italia la Congresul de la Bucureşti. La întâlnirea de la Roma au participat peste 30 de preşedinţi de asociaţii din mai multe regiuni ale Italiei. Evenimentul a fost găzduit de patronatul “50&più ENASCO” din Roma cu sprijinul profesorului Ferdinando Crociani Baglioni.
Iniţiativa apolitică şi independentă a mai multor membri ai societăţii civile româneşti din Italia a luat startul la Roma şi a continuat la Bologna (14 septembrie 2014) şi Torino (21 septembrie 2014). În acest fel, întâlnirile au dat ocazia tuturor românilor să îşi exprime părerile privind proprii reprezentanţi. În cadrul dezbaterilor s-a discutat despre posibile metode pentru organizarea alegerilor sub semnul transparenţei şi al imparţialităţii. Comitetul de lucru din care fac parte asociaţii din regiunea Lazio, Emilia Romagna, Toscana, Lombardia şi Piemonte şi-a arătat disponiblitatea de a susţine persoane “capabile şi pregătite, implicate în acţiuni de binefacere în folosul comunităţii româneşti din Italia”. Deasemenea, membrii socieţăţii civile reunite au concordat profilul reprezentantului liber ales care va duce în faţa autorităţilor de la Bucureşti doleanţele şi situaţia reală cu care se confruntă românii din Italia. Acesta va fi un bun cunoscător al problemelor românilor din Peninsulă, stăpâneşte o bază juridică internaţională, nu are antecedente penale şi nici afinităţi politice. Pot fi alesi exclusiv cetateni romani cu resedinta sau domiciliul in Italia. La alte condiţii de adaugă şi vărsta minimă de 25 de ani.
În ceea ce priveşte metodologia alegerilor, au fost propuse varianta votului cu ajutorul Internetului dar şi crearea unor spaţii indipendente pe lângă secţiile de votare din Italia puse la dispoziţie în timpul alegerilor prezidenţiale în data de 2 noiembrie 2014. Metoda votului on-line însă, are o acoperire totală şi dă posibilitatea oricărui român să îşi exprime preferinţele. Posibilii reprezentanţi care se încadrează în condiţiile de mai sus pot fi propuşi de către oricine . În urma propunerilor se va alcătui o listă a cadidaţilor şi va câştiga persoana cu cele mai multe voturi pentru fiecare regiune. Fiecare votant se va identifica prin CNP, cod fiscal italian şi data naşterii. De asemenea, prin sondaj, vor fi contactati telefonic cel putin 10% dintre votanţi pentru confirmarea identităţii. În acest fel evoluţia voturilor va putea fi urmarită în direct, on-line. Timpul de desfăşurare al etapei de vot va fi de 7 zile.
Comitetul ad hoc al comunității a mai decis să ceară autorităților competente reprogramarea Congresului la o dată care să asigure un termen de cel puțin 3 luni între publicarea oficială a metodologiei și desfășurarea lucrărilor și elaborarea unei noi metodologii care să țină cont de sugestiile care vor veni din partea societății civile și care să fie supusă unei dezbateri publice pentru o perioadă de cel puțin 14 zile.



Comitetul ad-hoc Roma, 9 septembrie 2014:
  1. Bălănici Felicia, As. “Italia-Romania: Futuro Insieme”,Roma
  2. Benzar Florin Cristian, As. “Europa”, Latina
  3. Bogdan Maria, As. “Badante indipendente”, Roma
  4. Briciu Dorin Adrian, Sezze - Latina
  5. Chican Cristina, Comunitatea Ortodoxă Română din Italia, Roma
  6. Cojocea Leontin, As. “ CNCRI ”, Siena, Toscana
  7. Coman Dorin, As. “Dacia Felix”, Roma
  8. Costache Dănuƫ, Roma
  9. Cristea Mioara Moraru, As. Pro Patria, Roma
  10. Crociani Baglioni Farcaş Simona Cecilia, As. “IRFI”, Viterbo
  11. Crociani Baglioni Fernando, journalist Roma
  12. Dohan Constantin, Roma
  13. Dumitru Ion, As. “Partida Romilor Pro Europa”, Roma
  14. Enii Liviu, ataşat comunităţi româneşti şi culte - Ambasada României în Italia - observator
  15. Farcaş Anton, As. “Italia-Romania: Futuro Insieme”, Grosseto
  16. Mihai Anca, journalist Roma
  17. Mihalache Dana Ioana, As. “Spirit Românesc”, Roma
  18. Mitrică Monica, As. “Vocea Românilor”, Roma
  19. Moisa Ioan, Roma
  20. Moisa Lidia, Centrul Transfrontalier de Conexiune, Roma
  21. Neacşu Alexandru, As. “Ulpia Traiana Romana”, Roma
  22. Oancea Diana, As. “Spirit Românesc”, Roma
  23. Panica Alina, Roma
  24. Pîrjolea Gabriel, Consilier local la Riano
  25. Postelnicu Elena, jurnalist - Radio România Actualităţi – observator
  26. Preot Popa Ştefan, Arhimandrit, Biserica Ortodoxă Română din Italia, Roma
  27. Prundeanu Lorenzo Iulian, As. “Hora Unirii”, Gosseto
  28. Pufu Ovidiu, ataşat de presă - Ambasada României în Italia – observator
  29. Scorţanu Carmen, As. “Stindardul Geto-Dacic”, Parma
  30. Sinca Mihaela, As. “Urmaşii lui Neagoe Basarab”, Roma
  31. Şorici Constantin, As. Părinţilor Români din Italia”, Roma
  32. Stănăşel Claudiu, Prato
  33. Stănăşel Ştefan, As. “CNCRI”, Prato
  34. Stoleriu Gheorghe, As. “Rapsodia”, Ferentino
  35. Terteleac Eugen, As.”ARI”, Roma
  36. Trifan Laurenƫiu, As. “Români din Roma”, Roma
  37. Vasile Bianca Mihaela, Grupul vocal “Arpeggio” As. “IRFI”, Pomezia
  38. Vasile Simona, Grupul vocal “Arpeggio” As. “IRFI”, Pomezia.
Comitetul ad-hoc Bologna, 14 septembrie 2014:

  1. Albu Elena Rodica, Bologna
  2. Badea Alexandru Mihai, Bologna
  3. Bălăneanu Cristian Marius, Bologna
  4. Bucura Elena, As. “CNCRI”, Firenze
  5. Cojocea Leontin, As. “CNCRI”, Siena
  6. Corina Pop, Bologna
  7. Guraliuc Doina-Iulia, Bologna
  8. Istrate Cristina, As. “FART”, Firenze
  9. Molnar Emilia Mihaela, As. “Betania”, Bologna
  10. Molnar Mihai, As. “Betania”, Bologna
  11. Niculae Magda Gabriela, Bologna
  12. Orbeci Marian Cătălin, Bologna
  13. Păuleț Constantin, As. “Betania”, Bologna
  14. Radu Iulia, As. “Betania”, Bologna
  15. Scorţanu Carmen, As. “Stindardul Geto-Dacic”, Parma
  16. Scurtu Petru, As. “CNCRI”, Siena
  17. Vasile Șimon, As. “Betania”, Bologna
  18. Vlass Daniela Elena, Ravenna
  19. Vlass Leontin, As. “Sindicato Immigrati”, Ravenna

Comitetul ad-hoc Torino, 21 septembrie 2014:
  1. Borcea Catalin, As. “Valahia”, Volpiano
  2. Boroianu Maria Iulia, As. “Ovidio”, Chieri
  3. Calapareanu Dorin, Pavarolo
  4. Ceauş Elena Simona, “Forum delle Comunità Straniere in Italia”, Varese
  5. Cioata Burduja Elisabeta, “Centrul de Cultură şi Tradiţie Românească”, Torino
  6. Ciuraru Stefan, Settimo Torinese
  7. Cojocea Leontin, As. “CNCRI”, Siena
  8. Constantin Carmen, As. “Flacăra”, Torino
  9. Cristea Petre, As. “Flacăra”, Torino
  10. Enescu Luciana, As. “Flacăra”, Torino
  11. Gaiţă Cristian, “Ora”, Torino
  12. Goran Alexandra, “PDL Diaspora”, Torino
  13. Iacob Jeni, As. “Valahia”, Volpiano
  14. Igescu Cristian, As. “UDRI”, Torino
  15. Luntraru Titi, “Forum delle Comunità Straniere in Italia”, Milano
  16. Lupu Daniel, Torino
  17. Mezei Ştefan, As. “Ovidio”, Castiglione Torinese
  18. Miriţă Aurelia, As. “Frăţia”, Torino
  19. Moreanu Mihaela, Torino
  20. Munteanu Valentina, Torino
  21. Pascal Valentina Mihaela, Torino
  22. Popescu Romulus, Milano
  23. Raica Gheorghe, Alessandria
  24. Sclearenco Alexandra, Milano
  25. Scorţanu Carmen, As. “Stindardul Geto-Dacic”, Parma
  26. Stănăşel Ştefan, As. “CNCRI”, Prato
  27. Stoica Anisoara, Torino
  28. Trisca Carmen, Torino
  29. Tutuianu Ciprian, Carmagnola
  30. Vîlcu Eugen, Torino



Biroul de presă al Comitetului ad-hoc
E-mail: candidati.congres@gmail.com

                                     

Comentarii