|
pomana porcului-foto Mezei Stefan |
Sigur ,va asteptati ca atunci, cand calatoriti in Bucovina sa fiti bine primiti ,gazduiti dupa traditiile zonei dar nu ultimul rand sa va delectati cu delicatesele culinare.Deosebit este si felul in care bucovinenii isi primesc oaspetii,cu caldura si respect.Bucovina este frumoasa si se poate vizita pe toata durata anului,dar cel mai indicat anotimp este iarna ,atunci cand cu ocazia sarbatorilor combinatia intre obiceiuri,un vin fiert si o poveste la gura sobei,fac ca acest tinut de vis sa fie ravnit de foarte multi turisti din toata lumea.S
pecialitati culinare pe care turistul le poate gasi si savura doar in Bucovina sunt: Harzobii de pastrav afumat sau pastravi la cobza, Raciturile de porc sau de peste, Knedeli din cartofi, Cartofii cu chimen, Invartita cu mac ori cozonacul bucovinean.
|
carnati afumati-foto Mezei Stefan |
Alaturi de “Invartita cu mac” care este o delicatesa austriaca, bucovinenii mai au o prajitura specifica, pe care au invatat-o de la soldatii lui Napoleon care s-au oprit in zona in timpul retragerii, dupa infrangerea din Rusia: “Turta lui Napoleon” sau “Cremsnitul”, cum i se zice astazi.Sa nu uitam "chisca "(caltabos),carnatii afumati,toba.Pomana porcului se face atunci cand porcul este sacrificat ,de obicei inaintea Craciunului,iar vecinii si familiari sunt chemati sa guste din produsele proaspat facute ,alaturi de o mamaliga si un pahar de tuica.Despre produsele din zona bucovinei se vorbeste mult ca fiind una dintre cele mai ravnite ,cat pentru felul original in care sunt facute dar si pentru continutul gustos si unic.
|
afumatura de porc-foto Mezei Stefan
|
Comentarii